Kakk soovitab: RSS

Kes tahab EKEK veebil (ja ka paljudel teistel) pidevalt silma peal hoida, ilma et seda pidevalt veebilehitsejas lahti peaks tirima, võiks kasutada sellist toredat võrguteenust nagu uudisevood. Nii saab koostada endale huvipakkuvate uudiste komplekti – näiteks Kakk loeb selliselt pidevalt Päevalehte, Postimeest, suurt hulka IT-portaale ning mitmeid huvitavaid võrgupäevikuid (bloge ehk ajaveebe). Sel teemal soovitaks lugeda üht Kaku vastavat loengut.

Kes EKEK veebi vaatab, leiab ekraani allservast kaks viidet – sissekannete RSS ja kommentaaride RSS. Nende viidete kaudu saabki veebis toimuvat jälgida. Teiseks vajalikuks komponendiks on uudiselugemistarkvara – neid on võrgust saadaval paljusid, enamik täiesti tasuta. Ise kasutan Liferea’d, kuid see on olemas vaid Linuxile. Teistele soovitan RSSOwli, mida saab kasutada nii Linuxil, Macil kui Windowsil. Teine käepärane variant on kasutada tuntud otsimootori Google täiendteenust Google Reader, kus saab endale luua veebipõhise uudiselugeja (sobib neile, kes e-posti lugemiseks GMaili kasutavad – keskkond on suhteliselt sarnane).

EKEK uudisevoog Liferea's

Uudiselugeja ekraan koosneb tüüpiliselt kolmest aknast (vt. pilti) – vasakul on erinevad uudisevood, mida kasutaja loeb (mõnes programmis, sh RSSOwl-is, on kohe alguses pandud kaasa ports erinevaid voogusid, mida kasutaja saab edaspidi muidugi muuta). Parempoolses ülemises aknas kuvatakse vasakus aknas valitud voo pealkirjad. Kui seal mõnele pealkirjale klõpsata, avatakse vastav uudis parempoolses alumises aknas (mõne voo puhul näidatakse ainult lühikokkuvõtet).

Uudisevoogude lisamiseks tuleb otsida soovitavalt veebilehelt vastav viide (tähistatud enamasti kas “RSS”, “XML”, “Newsfeed” vms) ja kopeerida sealt voo aadress. Seejärel tuleb valida uudiselugeja menüüst uue voo lisamine ja “kleepida” aadress vastavasse lahtrisse.

EKEK uudisevoogude lisamine RSSOwli näeb välja nii:

RSSOwl

NB! Kopeerimisel tuleks aadressi eest kustutada osa “feed:”, mis kahjuks mitmed lugemisprogrammid segadusse ajab. Lisaks saab siin määrata, kui tihti programm uusi uudiseid otsib (siin 15 minutit) ja kas ta uuendab uudiseid kohe käima pannes (on startup).

Keda huvitavad ainult uudised, kasutagu sissekannete RSSi, keda ka kommentaarid, võib teha oma RSSi kaks erinevat uudisevoogu.

Kommenteerimine on suletud.