Patriarh teenis Püha Miikaeli katedraalkirikus

10. – 12. aprillini 2008 viibis patriarh Craig W. Bates Püha Miikaeli Katedraalkirikus San Clemente’is Californias. Ta õpetas seal, teenis koos piiskoppide Mike Davidsoni, Joseph Moats’i ja Douglas Kessleriga ning üheskoos pühitsesid piiskopid õli ning piiskopid uuendasid oma tõotusi patriarhile. Patriarh rõhutas oma teenimises kõigi ristitud kristlaste teenimise tähtsust ja tähendust lähtudes ristimisest ning hoiatas kiriku”klerikaliseerumise” eest.

wp_clergy.jpg

2 kommentaari postitusele “Patriarh teenis Püha Miikaeli katedraalkirikus”

 1. Janek ütleb:

  Rahu kõigile!

  Tahtsin esitada asjatundmatu ja võhikliku küsimuse ”klerikaliseerumise” kohta. Ehkki tean sõna tähendust vististi või aiman selle kasutuse asjakohasust, kuid parem oleks kommenteeritud mõiste. Kasutame ju sõnu oma mõtetest lähtuvalt, et paremat pildikirja luua üteldule.
  Ometi kiriku märksõnad ongi Kristuse kogudus ja mõlemit ühtsuses teeniv kleerikus.
  Kas oleks see siis klerikaalide lahutatus kogudusest või eemalseis või kogunisti enese kõrgemasse hierarilisse seisusse asetamine. Nii üldistades mõstavadki klerikaalset kirikut uskmatud ja ka uskuvad reformatsiooni järgsed usukogukonnad.
  Või on see oht kõige puhul, kus inimesed, kes nagu nii puudulikud ja ekslikud ehkki Jumala sulased ja majapidajad ?

 2. Heigo Ritsbek ütleb:

  Hea küsimus, Janek! Patriarh Bates rõhutab seda kontekstis, et vaimulikule teenimisele oleme me kutsutud ristimise läbi … kõik kristlased! See tähendab, et “klerikaliseerumine” on ohuks selleks mõttes, kus koguduse liikmed vaatavad vaimulike peale, et nemad teenivad ja tegutsevad ning koguduse liikmed on siis kui pealtvaatajad. Kõik me oleme teenistuses… tõsi erinevas teenimises…. ilmikud ja vaimulikud on erinevas teenimises, kuid teenivad kõik. Ilmikuks olemine on tegelikult ühte seisusesse kuulumine: ilmikud, diakonid, preestrid ja piiskopid.