Märtsipommitamise mälestamine Nigulistes

Reedel 9. märtsil kell 18.00 toimub Tallinnas Niguliste kirikus 1944.a. märtsipommitamise mälestuskontsert-jumalateenistus. Teenib EKEK peavikaar dr Heigo Ritsbek. Muusikalises osas Holger Kiik (kitarr), Tiit Kiik (orel), Vaike Kiik (metsosopran), Valju Kasuk (viiul ja akordion).

5 kommentaari postitusele “Märtsipommitamise mälestamine Nigulistes”

  1. Janek ütleb:

    Hea meelega viibiks seal,kuid pole kahjuks võimalik.
    On ju vanema põlvkonna mälusse jäänud see nutune sündmus kui jälg sõjakoledusest ja surmaõudusest,millist poldud veel nähtud oma purustava jõu poolest ning Harju mäe ümbrus rusuhunnikuks muudeti. Mitte tallinnlasena meenub mulle Harju mäel olev Niguliste kirik ning selles olev võigas Bernt Notke ‘Surmatants’,millele maalitud kestev maine ‘ringtants’, kus kaupmehed,talupojad ja ülikud käest kinni surmaga,kellel vikat käes läbi elu tanstivad.Ehk meenutas see pilt tolleaegsetele, et miski pole kestev ja eriti inimelu oma hapruses.
    Peab Jumalat tänama selle rahu eest,mis valitseb meie maal ja mälestama ning paluma,et Tema säästaks meid taolistes kannatustest.

  2. juhan ütleb:

    Väga hea mõjuga mälestusteenistus. Jüri Kuuskemaa rääkis väga tähtsatest faktidest seoses märtsikuu pommitamisega, kuid jutt veeres nii kiiresti ja kaja tõttu kõigist kinni ei haaranud, aga see kellel teravam kõrv võiks siinkohal kuuldu üleskirjutada. Põhiline mis meelde jäi on see kuidas mingil määral on 63a. venevastane propaganda siiamaani suutnud vastu pidada tegelikkusele. Janeki kommentaari mõlgutasin kõnedevahelist muusikat kuulates……

  3. juhan ütleb:

    …..oi oi…nii vara hommikul ei tohiks kirjutada…”venevastase” sõna asemel oleks ikka pidanud loomulikult olema eestivastane! Vabandan.

  4. juhan ütleb:

    Teemaga lähemalt tutvumiseks järgmine lehekülg;

    http://users.tkk.fi/~andres/m44/m44ph_th.htm

  5. Janek ütleb:

    Üsna ängi tekitavad pildid. Meenutan jällegi hiljuti nähtud filmi Sostakovitśi eluloost ja sealne võimas pilt Sostakovitśist,kes Leningradis kirjutab ja kannab ette Leningradi sümfooniaorkestriga või sellest ellujäänud nälginud muusikutega (viiuldajatest olid pooled surnud nälga) teose,mida tuntakse sümfoonia nr 5 all.Sellele kõigele lisab õudust tekitava oreooli aeg ja koht:näljast nõrkenud ellu jäänud muusikud ja kuulajad,kontsertmaja rapub pommitamisest ja kontserdi üks osadest,mille nimi on ‘timuka marss’ kõlab võikalt keset surma.
    Lihtsalt tuli mõte sellest elust,mis inimeses on,kui isegi on suurem võimalus mitte ellu jääda,siis jumalik elu meis annab lootust ühel päeval lõppevast vaevast ja kannatustest võitu saada.Annaks Jumal,et inimesed koguneksid rasketel aegadel hoopis kirikutesse Looja palge ette.